Wat kunnen we leren van geduld en ongeduld

Ik heb u slechts drie dingen te leren:

Eenvoud, geduld, mededogen.

Deze drie zijn uw grootste schatten.

 • Lao-Tse
SONY DSC

Welnu, laten we dan eens naar één van deze drie schatten bij de hand nemen en deze onderzoeken. Namelijk: geduld.

Als we willen weten wat geduld is lijkt het onontkoombaar om eerst zijn tegenpool, ongeduld, onder de loep te nemen. Zullen we daar eens naartoe gaan? Oké!

Ongeduld……wat is dat dan eigenlijk precies. We kennen het allemaal waarschijnlijk wel: dat je je ongeduldig voelt. Het is een gevoel van ongedurigheid en van frustratie. Als je ongeduldig bent, wil je dat dingen sneller, vlugger en wellicht ook anders gaan dan ze gaan.

Het grootste misverstand over ongeduld is dat het met een tekort aan tijd te maken heeft.

Je kunt namelijk haast hebben, zonder ongeduldig te zijn. En het tegenovergestelde kan ook: je hebt alle tijd en toch voel je je ongeduldig.

Ongeduld is een soort kregeligheid, een vorm van ongenoegen met een situatie. Het is meer een vorm van ergernis wat zich vaak uit in gehaastheid en gejaagdheid, maar tijdgebrek is niet de oorzaak van geduld.

Er zit dus een verschil tussen gehaast zijn en ongeduldig zijn.

 Bijvoorbeeld: je wilt met spoed naar het ziekenhuis of je hebt een sollicitatiegesprek en rijdt onder tijdsdruk. In beide voorbeelden ben je gehaast.

Manier waaróp.

Aan de manier waarop je dan rijdt, kun je voelen ( en anderen kunnen dat zien) of je wel of niet ongeduldig bent. Iemand die geduldig is anticipeert op andere weggebruikers, is niet boos, scheldt niet, is niet gefrustreerd, ergert zich niet en probeert gewoon zo snel ( vloeiend) en verantwoord mogelijk te rijden. Juist daardoor kan een geduldig iemand functioneel anticiperen op waar hij/zij tegen aanloopt.

Iemand die daarentegen ongeduldig is, vervloekt mensen die in de weg lopen ( rijden), slaakt kreten of slaat op het stuur van ergernis of claxonneert vaker. Iemand die ongeduldig is snapt niet dat die man, vrouw of auto nou nét op dat moment dáár moet lopen/rijden. En vindt heel snel dat een voetganger of andere automobilist in de weg loopt/rijdt, treuzelt of onhandig doet.

De bestemming is in dit voorbeeld hetzelfde: ziekenhuis of sollicitatiegesprek. Maar iemand kan snel rijden met geduld en snel rijden met ongeduld.

Ongeduld zegt dus iets over de manier waarop iemand iets doet. Ongeduld is een emotie, een gemoedstoestand.

Het versmalt/ vernauwd ons denken en dat maakt de situatie alleen maar erger.

Je zou je kunnen vragen als je merkt dat je ongeduldig wordt:

“Wat denk ik te gaan missen?” Is het angst om een verwijt te krijgen of afgewezen te worden?

Welnu, we hebben ongeduld onder de loep genomen. Dan is het nu tijd om geduld te bekijken. Die tweede van de drie schatten.

Geduld     –  “Haast je langzaam”

Voordat je nu verder leest……….adem eerst eens een keer diep in………………….en diep uit…………….wat ervaar je nu? …………………..

……………………………………………………………………………………………………

Oké, laten we verder gaan.

Geduld heeft zo zijn voordelen:

 • je ontwikkelt een meer intuïtief gedrag in plaats van impulsief
 • Je bent meer geconcentreerd
 • Je hebt aandacht
 • Je laat je niet opjagen door anderen of een deadline
 •  Je voelt de rust om een vraagstuk van meerdere kanten te bekijken
 •  Je hoeft niet persé sneller dan de omstandigheden toelaten.

Dit zijn enkele ‘voordelen’ van geduld, een kernkwaliteit. Niet voor niets dat Lau-Tse geduld als een van de schatten noemt die we kunnen ontwikkelen in ons leven.

Vanuit het Mindfulness perspectief gezien ontwikkelen we aandacht (mindfulness) wat essentieel is om te kúnnen opmerken of je geduldig dan wel ongeduldig bent of wordt…..Daar begint het!

Wat kunnen we doen als we merken dat we ongeduldig zijn? Of als we voelen dat geduld ons aan het verlaten is en plaats maakt voor ongeduld?

Hier enkele stappen/vragen die helpen kunnen zijn:

 • Welke situaties maken je ongeduldig? Noteer deze situaties zodat je meer inzicht krijgt
 • Stel je bij ongeduld de vraag: “wat mis ik, wat krijg ik kennelijk niet en wat ligt hier mogelijk aan ten grondslag”?. Er hoeft niet meteen een antwoord te komen……..de vraag stellen is vaak al voldoende.
 • Hoe voel ik me bij ongeduld, zowel fysiek als mentaal? En is het dat waard?
 • Maak het niet zo persoonlijk en kijk of je weer wat groter, wat breder kunt kijken. Ongeduld versmalt ons denken: wat wordt mij aangedaan.
 • Neem een adempauze; adem 4 tellen in en in 8 tellen uit. Doe dit zo 4 keer.
 • Sta humor toe, lach maar eens om jezelf en besef…..we zijn allemaal mensen , niemand is perfect!

Welke meditatie is passend bij het oefenen in geduld :

Het is natuurlijk altijd uitkijken om een meditatie aan te bieden bij een bepaald ‘ongemak’. Meditatie is niet bedoeld om iets weg te poetsen, maar juist om iets toe te laten wat er toch al is. Echter, als we willen leren om op een heilzame manier om te gaan met ongeduld ( wat dan vervolgens leidt tot geduld) is het kalmeren van de geest en het trainen van de aandacht raadzaam.

Dus een op een punt gerichte meditatie, Shamatha, is een zeer behulpzame meditatie. Denk hierbij aan b.v. een meditatie waarbij je de aandacht richt op de adem, of op tellen.

Metta meditatie met als aandachtspunt vriendelijkheid of gelijkmoedigheid.

R.A.I.N. methode ( op mijn BLOG meer hierover)

Deze meditaties worden allen met regelmaat aangeboden bij de online meditatie – de Sangha
Ze staan ook op de site met opgenomen meditaties.

Besef dat geduld om geduld vraagt! Het is niet iets wat je eventjes doet, het is een proces van bewustwording. Met vallen en opstaan.

Ik begon met een citaat van Lau-Tse en eindig met de Boeddha:

Wie is een groot mens?                                                              

Die het sterkst is in het uitoefenen van Geduld