Vertragen

Snelheidsvertragingen inbouwen:

Allereerst is van belang dat je je voor jezelf moet realiseren waarom je zo nu en dan zou moeten stoppen en vertragen. Als je goede argumenten hebt wordt het stoppen ook eenvoudiger. Dus vraag jezelf af wat voor jou het nut is van stoppen en aandacht geven aan jezelf.

Ik doe dit omdat…………………………………………………………………………………………..

Besef ook dat we niet gewend zijn om stil te staan bij onszelf. Het is geen kwestie van niet willen maar eerder niet makkelijk kunnen. Doorgaan zijn we gewend. Daarbij kan stoppen ook ongemakkelijk zijn: wat zien we van onszelf? wat voelen we? Geconfronteerd worden met onszelf kan in het begin ongemakkelijk aanvoelen. Na een leven lang lopen en rennen kost het wel wat tijd om die gewoonte zomaar opzij te zetten.

Hier dan enkele voorbeelden van snelheidsvertragingen inbouwen:

  1. Las tussen je activiteiten ( vergaderingen, gesprekken, klussen, boodschappen doen ect…) een pauze in. Probeer 3 tot 5 keer per dag zo’n korte pauze in te voegen. Dat kan bij de koffie/thee, vlak voor een vergadering/gesprek, in de auto ( parkeerplek) ect.
  2. De regelmaat van meditatie/aandachtontwikkeling inbouwen. Bedenk van te voren al wanneer je dat wil doen.
  3. Zo nu en dan bewust tijd inbouwen voor spreken/luisteren met aandacht.
  4. Zorg dat je ruim op tijd bent waar je moet zijn, zodat je rust creëert en niet meteen overvallen wordt in de eerste minuut.
  5. Elke dag zogenaamd nutteloze tijd inbouwen
  6. Andere vormen van vertragen: een wandeling, tijd nemen voor je partner, vrienden, uit eten gaan ( kan ook thuis),  en verder………….breid dit gerust uit:…………………………………..

Dus……..bouw je eigen snelheidsdrempel in!