Mara – Hindernissen in ons leven

Het verhaal Boeddha en de demon  Mara:

Toen de Boeddha ( op dat moment nog Prins Siddharta)  voor zijn Verlichting plaats had genomen onder de Bodhiboom met de intentie niet eerder op te staan dan tot hij Verlicht zou zijn, verscheen Mara op het toneel. Mara wist dat als Siddharta inderdaad tot verlichting zou komen, hij een onovertrefbare rivaal zou krijgen. Het was Mara er alles aan gelegen om dit niet te laten gebeuren.

Siddharta zat in diepe concentratie toen Mara zijn drie prachtige dochters op hem afstuurde om hem te verleiden. Zeven dagen lang probeerden zij met alle aardse geneugten Siddharta te verleiden, maar Siddharta liet zich niet afleiden en bleef in meditatie.

Vervolgens kwam Mara zelf naar hem toe met een groot leger. Hij verscheen in een gedaante met wel duizend handen en in iedere hand had hij een wapen. Toen Mara en alle soldaten de wapens naar Siddharta toewierpen, vielen deze op de grond en veranderden in bloemen.

Mara liet zich natuurlijk niet uit het veld slaan, en maakte een overweldigend lawaai en zei met onheilspellende stem: “Wie denk jij wel niet wie je bent? Een originele denker? Een vrije geest? Ha, laat me niet lachen! Wie houd je voor de gek? Haal dat maar snel uit je hoofd. Niemand zit op jou te wachten!

Op dat moment legt Siddharta zijn hand op de grond, wat ook wel het gebaar van Verlichting wordt genoemd, als getuige van zijn recht om daar te zitten en als getuige van zijn ambitie om de ware aard van dingen te zien.

Volgens de traditie begon het hevig te donderen, de aarde scheurde open en slokte Mara op. Dit is het moment dat Siddharta verlicht raakt en een Boeddha wordt ( Ontwaakte).

Wat er gebeurde is dat Boeddha doorzag dat Mara slechts een projectie van zijn eigen geest was.

 Mara staat dus voor de hindernissen die we in ons leven, in ons zelf tegenkomen.

Hindernissen zijn er en ze belemmeren ons ‘volwaardig ’mens te zijn. Hindernissen zijn een onderdeel van ons bestaan en we kunnen er veel van leren.

Het zal  niet zo zijn dat we hindernissen ‘voor altijd’ kunnen verbannen uit ons leven, het is immers een onderdeel van ons leven. Dingen gaan nu eenmaal niet altijd zo zoals wij dit willen. Wat we wel kunnen leren is door hiermee steeds weer mee te oefenen we ons  meer vertrouwt raken met onze obstakels en onze reacties op deze obstakels. We schrikken er niet meer zo van en gaan niet meteen de verdediging  of de aanval in.

Als we het verhaal van Mara nog eens bekijken zien we dat het uiterste wapen wat ingezet wordt twijfel is.  Boven de verlokkingen, de legers, gebruikt Mara zijn ultieme wapen: Twijfel…….wie denk je wel niet wie je bent?!

Zoek zelf maar eens naar twijfels in de meditatie en en daarbuiten? Welke gedachten komen er op en helpen deze gedachten jou? Of kun je leren om te vertrouwen? Misschien door in een Sangha óók de reacties te horen van mediterenden dat er vooruitgang geboekt wordt, of berichten uit de wetenschap wat mindfulness doet, of een boek. Het geeft je misschien steun en vertrouwen.

Wat zijn de hindernissen, de Mara’s in ons leven?

In het boeddhisme is er een rijtje van vijf:

  1. Zintuiglijk verlangen
  2. Afkeer – boosheid
  3. Traagheid
  4. Rusteloosheid
  5. Twijfel

1 en 2 kun je als ‘stel’ zien, zo ook 3 en 4, 5 staat op zichzelf. Maar ze beïnvloeden elkaar wel.

Wat te doen:

Onderzoek!

Onderzoek betekent dat je groot leert kijken, vertrouwd raakt met , inzichten krijgt. Het is dus niet zo dat bij onderzoeken het accent ligt op verdwijnen van de hindernis, maar om er een behulpzame, gezonde relatie mee aan te gaan.

Vragen die je jezelf hierbij kunt stellen:

  • Wat kan ik opmerken in het lichaam?
  • Wat kan ik opmerken in de mind?
  • Wanneer treedt de hindernis op….wanneer verdwijnt het weer?
  • Licht er een vorm van gehechtheid/verlangen/weerstand aan ten grondslag?
  • Herken je deze hindernis ook in je dagelijks bestaan…wanneer?

Tegengiften

Verlangen –  word je bewust van gezonde en ongezonde verlangens en de consequentie…………..besef dat alles voorbij gaat.

Afkeer – boosheid – zie het onderzoek, de vragen die je je kunt stellen.

Behulpzaam hierbij is:  Metta meditatie “ moge ik kalmte ontwikkelen, vriendelijkheid”.

Traagheid – herken afkeer, zelfkritisch zijn en streng. Onderzoek of je écht moe bent? Weinig energie kan ten grondslag liggen aan: voedsel, laat naar bed, te veel prikkels, te veeleisend, maar ook saaiheid.

Behulpzaam hierbij is:  Loopmeditatie, verfris jezelf, rust uit, yoga, aandacht voor de ademhaling ( meditatie) b.v. eerst 2 ademhalingen volgen, dan 4, dan 6, dan 8

Rusteloosheid – Kijk en onderzoek eens hoe je dag eruit ziet. Hoeveel prikkels je ondergaat en hoeveel momenten van rust en stopmomenten je inlast. Deze korte momenten van niet doen zorgen er immers voor dat je uit de tunnelvisie van maar bezig willen blijven komt. Je geest en je lichaam rust gunt.

 Behulpzaam hierbij is: Loop meditatie of juist ligmeditatie, ga de natuur in. Compassie meditatie met de zinnen: “Moge ik mijn lichaam voldoende rust gunnen” of “ moge ik kalm zijn te midden van gebeurtenissen”.

Twijfel – Bij twijfel merk de criticus op, zie de hoge eisen die je van je zelf vraagt. Vaak denk je in zwart-wit……denk eens aan de middenweg  en ontspan jezelf en glimlach er maar eens om.

Hindernissen zijn bij uitstek geweldig oefenmateriaal. Het is je moment van leren.

Zoals er wel gezegd wordt: No mud no lotus.

Zonder modder kan de lotusbloem niet bloeien. Zo is het met onszelf ook: De hindernissen in ons leven maakt wie we zijn en hoe we kunnen groeien als mens. Zie het als een uitdaging en ga deze uitdaging met vertrouwen tegemoet.