Maak van een mug geen olifant

Piekeren….een ander woord voor piekeren is rumineren.
Het komt van wat koeien doen als ze bezig zijn met het verteren van gras: herkauwen. Ze kauwen het gras, slikken het door, laten het terugkomen uit hun maag, kauwen het opnieuw, slikken het weer door en zo verder en verder en verder…….

Zo is er een gedachte, een zorg, een angst, een ongerustheid en we laten hem niet meer los. We blijven erop kauwen. Waarom deed hij alsof hij me niet zag? Zeker omdat ik eerder een grapje had gemaakt. Ik wou dat ik dit niet had gedaan. We interpreteren, rumineren en we doen aan doemdenken.

Maar beter is jezelf af te vragen:

Klopt deze gedachte wel?
Is het een feit?
Ben ik misschien te kritisch naar mezelf ( of een ander)?
Eis ik perfectie?
Maak ik van een mug een olifant ( dramatiseren)?
Maak ik van een olifant een mug ( over-relativeren)?

Het kan je helpen wat afstand te nemen van je gedachten, er van een afstandje naar te kijken.

 Een minuut pauze

Stop en adem
kijk naar de opkomende gedachten als een animatie in je geest
Verwelkom een gedachte die zich aandient met een kleine glimlach.
Het is immers niet het doel zonder gedachten te zijn.
Kijk geanimeerd naar je gedachten