Juist Spreken

Juist spreken oftewel vaardig spreken. De Boeddha had duidelijke richtlijnen en adviezen hierover.

  1. Spreek de waarheid, niet liegen
  2. Zo spreken dat het geen verdeeldheid veroorzaakt (roddelen)
  3. Geen grove taal
  4. Geen slappe kletspraatjes – praten om het praten

In de meditatie, net las op een stiltedag of retraite, kunnen we vaardig spreken heel goed gadeslaan en oefenen, ook al zijn we stil. Spreken doen we namelijk niet alleen hardop. We voeren hele dialogen met onszelf en anderen in onszelf.  En vaak is dit kritisch, veroordelend gekleurd.

Let maar eens op als je in jezelf praat of dat gesprekje prettig klinkt, of dat hier de kritische ik doorheen praat.

Daarnaast, buiten de meditatie, live, kunnen we ook oefenen met vaardig spreken. Laten we de vier richtlijnen van de Boeddha eens wat nader onderzoeken.

De waarheid spreken is lang niet altijd makkelijk. We hebben snel kleine onwaarheden binnen bereik.  Neem deze dag: wie heeft er deze dag geen enkele onwaarheid gesproken? Of dat je in de verleiding kwam? Soms een klein leugentje omwille van……

Door bij de waarheid te blijven creëer je een rustiger leven, eenvoudiger ook, je hoeft immers niet al die onwaarheden te herinneren. De waarheid spreken zonder te kwetsen.

Niet roddelen:

Voorkom verdeeldheid, juist woorden kiezen die harmonie bevorderen. Met welke intentie spreek je over iemand.

Een aardige toets is om te checken hoe je je voelt tijdens of na een gesprek. Soms wordt je erin meegezogen door iemand anders. Het vraagt wel om moed om hier iets over te zeggen, maar je wordt steeds meer gewaardeerd en vertrouwenswaardig gezien. Steeds jezelf afvragen: wat wil ik echt bereiken met mijn woorden, verbinding of verwijdering?

Geen grove taal :

Hoe voel je je als iemand ruw uitvalt naar je? Of als je verwijten krijgt i.p.v. opbouwende kritiek en aanmoediging? Misschien kun jij je nog steeds die leraar herinneren die uitviel, ook al is het lang geleden. Een negatieve boodschap blijft langer hangen dan een positieve en geeft ook een heel andere energie. Bedenk ook hier steeds opnieuw : wat wil ik bereiken met mijn woorden? Diep van binnen weten we dat we elkaar nodig hebben, dat we ons verbonden willen voelen met elkaar. Dat betekent niet dat we het altijd met elkaar eens hoeven te zijn. Verschillen mogen er zijn maar op welke manier geven we hier woorden aan.

Prietpraat:

Een praatje over….niks eigenlijk kan prima als het een contact wat makkelijker op gang kan brengen. Maar wat hier bedoelt wordt is het kletsen om het kletsen. Soms om ongemak, een stilte of wat anders te vermijden.  Het kan ook een gewoonte zijn….kletsen om het kletsen.

Bedenk dat juist spreken zorgt voor verbinding, optimisme, openheid en vriendelijkheid.

Luisteren:

Luisteren is direkt verbonden aan praten, minstens even belangrijk.

Merk je wel eens dat je iets aan het vertellen bent en de ander luistert maar met een half oor? Of dat je jezelf daarop betrapt? Twee dingen tegelijk……hoeveel aandacht geef je de ander?

Goed luisteren begint met aandacht, er écht bij zijn, rustig en ontspannen.

als je wilt, oefen dan eens met dit onderwerp door er, in de praktijk, mee aan de slag te gaan.

  • Neem je voor iedere dag één onderwerp te nemen waar je aandacht aan geeft

Een hele dag : waarheid, een hele dag niet onprettig over iemand praten of eraan deelnemen, een hele dag meer aandachtig luisteren. Dit alles met een bereidheid, een open mind.

Misschien ervaar je het als ‘een eitje’, maar het kan ook best een beetje tegenvallen. Geeft niet, het is een oefening en oefening baart kunst moet je maar denken.