Ik oefen maar…….

Ik oefen maar………

Je mediteert, misschien niet zo regelmatig als je eigenlijk zou willen, en komt tijdens de meditatie ongemak tegen. Je mediteert, maar in het hoofd spookt het nogal: dat wat nog allemaal op je lijstje staat wat je ‘moet’ doen bijvoorbeeld, of irritaties over een gesprek. Of er dringen allerlei geluiden naar binnen die je uit je concentratie halen.

Van mediteren moet je toch rustiger worden? Waar blijft die kalmte en die balans? Ik wil me gelukkiger voelen maar hoe bereik ik dat?

Laten we eerst eens kijken naar de vraag:  Wat is geluk? Want dat is waar we allemaal uiteindelijk uit willen komen, bij het gevoel Geluk en wat staat ons daarbij in de weg.

Wat is geluk?

  • Je rent op de finish af, na een run van 10 km waar je heel veel voor hebt geoefend, en dan ga je door de finish…..hoera, yes…..
  • De bruid aan de armen van de bruidegom, dansend na het ja-woord
  • Een arme visser die een héle grote vis aan de haak krijgt

En zo zijn er nog tal geluksmomenten te vinden als je er even voor gaat zitten.

Wat hebben deze geluksmomenten met elkaar gemeen?

Het wegvallen van verlangen, er is geen enkele druk, geen ‘er moet nog iets’, het ontbreekt volkomen aan: een verlangen naar……

Geluk is dus het ontbreken van verlangen…….tevreden – in vrede zijn – met dit moment

Ik wil je graag twee punten ter overweging aanreiken:

Als eerste aandachtspunt:

Al vroeg in ons leven leren we om Doelen te stellen en ze ook te willen bereiken. We oefenen dit al vanaf school. Een doel hebben is mooi, het geeft ons richting, ontwikkeling, energie. Tenminste als we bij dit doel onze Waarden niet vergeten. Doel is waar we naartoe willen en Waarden is op welke manier.

Als we nu de waarden vergeten en alleen het doel voor ogen hebben, dan zal zich vrij snel óók de kritische ik zich gaan bemoeien met ons doel. Onze kritische ik die vergelijkt en vindt dat het sneller, beter, mooier kan en dat verhoogd ons stress gevoel.

Tweede aandachtspunt:

Een van de Karakteristieken in ons leven is dat alles verandert, dynamisch is. Dat er dus altijd een imperfectie ontstaat, vroeg of laat. Dat betekent dat sommige dingen wel en sommige dingen niet te halen zijn.  Alles ontvouwt zich om een unieke manier.  Met andere woorden: kunnen we accepteren dat we over veel dingen in ons leven geen controleren hebben. Denk eens terug aan belangrijke momenten in je leven…..hoe zich plots een richting ontvouwde die je niet gepland had. Dingen gebeuren uit zichzelf.

Als je deze twee punten eens nader bekijkt in de meditatie, zie je wellicht wat ik bedoel.

  • We stellen vaak al een doel, we willen iets bereiken zonder de waarden erbij te betrekken. Bijvoorbeeld de waarde dankbaarheid en vriendelijkheid. Hoe mooi is het om te zitten, te kunnen zitten en aandacht te schenken aan ons wezen. Voor hoeveel mensen is dit weggelegd? Hoe uniek is het dat jij dit kunt doen? En vriendelijkheid voor wat zich allemaal aandient?
  • Alles wat we in de meditatie tegen komen heeft die karakteristiek verandering in zich zitten. De adem, het lichaam, gedachten, gevoelens en alles wat rondom ons gebeurt.

En wáár is onze criticus om deze momenten? Op vakantie? Nee hoor, de criticus neemt uit zichzelf geen vrije dag! Dan komen er gedachten voorbij als: stom, stom, alwéér niet bij de adem, of : dit moet toch beter kunnen, of: die ander kan veel stiller en rustiger zitten dan ik

 En zo kunnen we wel een hele lijst maken vermoed ik zo. 

Hoe kan het dan anders?

Het kan zeker anders. Hier enkele tips om mee te gaan oefenen, beginnend in de meditatie. Daar wordt je namelijk niet nóg meer afgeleid door van alles wat we zoal doen. In de meditatie kun je stil observeren en oefenen. Daarnaast ga je verder naar je dagelijks leven  en kijkt, stapje voor stapje, hoe je deze tips kunt integreren in jouw leven.

Tip 1: Focus eens wat meer op wat er goed gaat i.p.v. wat er niet goed gaat.

Ons brein is een kei in aandacht geven wat er mis is. Dat heeft met ons overlevingssysteem te maken. Misschien lukt dat bij jou ook: moeiteloos dingen opnoemen die moeten verbeteren ( onszelf/anderen) en toch wel iets meer moeite hebben met het benoemen wat er goed is en wat niet nóg beter zou kunnen.

In de meditatie bijvoorbeeld geluk ervaren bij die hele kleine druppeltjes aandacht.

Tip 2:  Maak wat je doet het belangrijkste

Als je mediteert is dat het belangrijkste wat er is. laat daar ook niets tussenkomen. Focus ook hier weer op dit moment van geluk, van vreugde dát je kunt mediteren. En zo kun je andere ‘taken’ in je leven ook benaderen: een gesprek, je lunch, poetsen, overleg, boodschappen …….noem het maar op. Het is op dát moment het belangrijkste in je leven. Geef het liefdevolle aandacht en besef het kleine pareltje geluk wat er verborgen ligt. In je dagelijks leven zou je kunnen beginnen met één ding en dit steeds meer gaan uitbreiden. Begin simpel!

Tip 3: Maak je leven eenvoudiger

Monniken doen dit bewust. Hebben weinig tot geen bezit, hebben vaste taken en structuur in de dag. Zo is hun leven heel eenvoudig waardoor die eenvoud en rust zich kan settelen in lichaam en geest. Nu zijn wij geen monniken maar we kunnen zeker wel meer eenvoud en structuur in ons leven brengen.

Hoe?  Wat kan er minder in jou leven? Wat geeft meer structuur?

  • Maak eens een soort grote schoonmaak, ruim op.
  •  Eet op vaste momenten, dek daarbij de tafel en eet met aandacht zonder mobiel in de buurt.
  • Neem regelmatig gebruik van Wachttijd door op die momenten bewust te aarden, te gronden, te ademen. Wat bedoel ik met wachttijd: de tijd die je over hebt als je wacht op b.v. de bus of de trein, het water wat nog net niet kookt, het verwachtte telefoontje, het bezoek wat zo kan komen, de wachtkamer bij de tandarts enz..enz…neem hier tijd om aandacht te geven hoe het met je gaat en wat je misschien nodig hebt. Voel je je gehaast, druk, moe? Wat heb je dan nodig?
  • Kan je agenda wat leger?

De eenvoud van het leven. Laat het rusten die constante druk van moeten, van presteren, van alles willen meemaken. Dat systeem wat ons verteld dat dáár het geluk ligt. Denk eens aan alle reclame die daar op gestoeld is.

Dus wat moeten we doen?……………….Niks

En dit oefen je zo vaak mogelijk. Met overgave, met liefde. De tips hierboven helpen zeer, maar bedenk wel dat het niet helemaal uit de lucht komt vallen. Zo eenvoudig is eenvoud nou ook weer niet.

Wat ondersteund jou in dit hele proces van vereenvoudiging?

Denk hierbij aan het kloppen van slagroom. Het kloppen van slagroom? Ja! Maar dan wel zonder machine, maar met een garde, handmatig. Ga dit maar eens uitproberen en observeer dan wat er zoal allemaal gebeurt. Ik noem dat de slagroom-meditatie!

Eerst gebeurd er namelijk niets……………je klopt en je klopt maar het lijkt toch nog steeds vloeibare slagroom. Is deze slagroom wel goed? Denk je dan…….of moet ik anders kloppen, een andere garde? Je twijfelt, maar, ik zeg dan: gewoon doorgaan, blijf kloppen! Je klopt en je klopt en dan……hm…..het lijkt wel of er iets?…… Verandert? Voelt de slagroom nou ietsie vaster?…..en je blijft kloppen. En dan, plotseling, je was met je gedachte ergens anders, dan voel je, zie je dat de slagroom echt stijver aan het worden is. Yes, denk je, het werkt! Je wordt blij en voelt je zelfs gelukkig. Ik heb slagroom geklopt, het is gelukt!

Wat heeft je nu geholpen? Vier dingen die als pareltjes verborgen zaten in dit proces, namelijk:

  1. Motivatie
  2. Geduld
  3. Vertrouwen
  4. Doorgaan , doorgaan, doorgaan

En deze pareltjes liggen in jezelf verborgen. Het zijn je vrienden voor het leven. Ze zijn alleen wat schuw, ze willen wel uitgenodigd worden.
Dus neem deze tips, een voor een , bij de hand. Je hebt alle tijd, de tijd van je leven.

Soms is je vreugde de reden van je glimlach

Soms is je glimlach de reden van je vreugde

Thich Nhat Hahn