De 8 Wereldse Winden

De 8 Wereldse winden…….

…..en hoe kunnen we ons ermee verhouden.

Hoe je leven ook loopt, er is geen ontsnappen aan de acht wereldse winden. Acht winden die waaien over de vlakten en gebergten van jouw leven. Acht krachten die constant komen en ook weer verdwijnen. Vaak zijn we bezig aan een hopeloze missie om de wind te stoppen, van richting te laten veranderen of vast te houden. Een zinloze missie die ons alleen maar stress bezorgd.

Welke winden zijn er? En hoe wijs ga je ermee om?

De 8 wereldse winden zijn onderverdeeld in 4 paren van elkaars tegenovergestelde.

  • Plezier en pijn
  • Krijgen en verliezen
  • Goedkeuring en afkeuring
  • Faam en berucht ( bemind en verlaten)

De wind waait altijd, soms als een klein briesje, soms als een storm en héél af en toe is het even windstil. Maar hoe het ook zij: de wind kun je niet een andere kant op laten waaien, pakken of stoppen. Daarom worden ze ook wind genoemd.

Het zijn eigenschappen van de aarde. Zo ook van ons bestaan, ons leven. Ook wij kunnen de 8 winden niet ‘vangen’, controleren of stoppen……Hoe kunnen we er dan mee leven?

Laten we De wereldse winden eens beter bekijken.

Plezier en pijn:

Je geniet ergens van en je baalt ergens van. Het ene moment ervaar je een heerlijk gevoel van vrijheid en het andere moment voel je je opgesloten. Deze gevoelens wisselen elkaar af

Verkrijgen en verliezen:

Je krijgt een goede baan en verliest daar het plezier erin. Je ontvangt een financiële meevaller en de dag erop gaat je auto stuk. De ene dag voel je je gezond, maar dan wordt je ziek of krijgt een ongeluk.

Goedkeuring en afkeuring:

Je krijgt een compliment en daarna geeft iemand je kritiek. Soms ben je blij met je zelf en soms ook helemaal niet

Faam en berucht:

Je staat bekend als iemand die behulpzaam is, maar een tijdje later vinden mensen je niet goed genoeg. Soms merk je dat mensen aan je denken en soms laat bijna niemand iets van zich horen

Misschien herken je dit alles ook wel in jouw leven?

Vasthouden van de wereldse winden

Nu hebben we als mens de neiging om prettig vast te houden: plezier, goedkeuring, het krijgen van fijne dingen. Prima, maar zo gauw je erdoor betoverd raakt, denkt dat dit altijd zo blijft….dan ben je in de val gelopen. De wind is een onstabiel fundament voor werkelijke kalmte en geluk.

Wat je wel kunt zijn: dankbaar. Dankbaar voor het plezier wat je nu ervaart mét het besef dat het tijdelijk is. Zonder de wens het vast te willen houden, opnieuw te willen ervaren of te vergroten. Zo kun je meer genieten in dit moment.

Onprettig: pijn, verlies, kritiek, onbemind……het heeft de neiging om ons er tegen te verzetten. We gaan in de nee-stand, in  weg ermee.

 Verzet heeft verschillende vormen:

  • Hoe anders had het kunnen zijn
  • Ik heb dit niet verdiend
  • Het is iemands anders schuld

Maar ook deze wereldse winden horen bij het leven, ze zijn niet te sturen, te stoppen of te veranderen van richting

Wat kun je wel doen: in plaats van je te verzetten, wat veel energie kost, oefen je om het hart te openen voor wat gezien wil worden, wat gevoeld of gehoord wil worden.  Voor de pijn en het ongemak van dit moment. Niet in boosheid maar met warmte en vriendelijkheid. Wat doe je als een kind pijn heeft? Weer je het dan af? Zeg je : ga maar? Nee, je neemt het kind met de pijn in je armen, je troost, je verzacht…..kom maar, huil maar. Je biedt troost en liefde.

Kun je dit óók voor jezelf? Voor jouw pijn?

Oefeningen:

  • Kijk eens of je één minuutje vriendelijk kunt zijn voor jouw pijn in de wereld. Hoe is dat voor je?
  • Ga eens na op welke manier je iets prettigs wil krijgen en/of vast wil houden ( bijvoorbeeld een compliment willen krijgen en daar extra je best voor doen, of steeds iets nieuws bedenken om je goed te voelen).
  • Op welke manier verzet jij je tegen onprettig. Misschien geef je een oordeel over iemand die jou kritiek geeft, of je mag van jezelf niet boos of verdrietig zijn. Je moet flink zijn, sterk zijn.

Wind is wind, de wind waait, hoe hard of zacht of welke kant ook uit….jouw vrijheid bestaat eruit de wind niet te willen controleren, maar je mee te laten varen door de wind. Je wordt er beslist minder moe van, minder prikkelbaar en gestrestst. Het is bovendien volstrekt zinloos.

Als de wind stevig waait,

Laat je meevoeren.

Verzet je niet.

Weerstand als vriend of vijand

Het is wat jij erin ziet.