Acceptatie

Acceptatie

Mijn business

Jouw business

God’s business

Welke wijze actie zou hierop kunnen volgen?

Toelaten

Acceptatie begint met toelaten. Toelaten is een voorwaarde voor acceptatie van dát wat je niet kunt veranderen. Nu niet, voorlopig niet of nooit. Toelaten is iets wat geleidelijk ontstaat door te oefenen om innerlijke ervaringen toe te laten. Daardoor doorbreek je de reactiviteit, de reflex van het vermijden van onprettige gevoelens ( die op een niet wenselijke gebeurtenis volgt).

Bedenk zelf maar eens: met welke gebeurtenissen in mijn leven heb ik moeite? Welke gevoelens gaan daarmee gepaard? Hoe reageer ik doorgaans op een voor mij onprettige  gebeurtenis?

Reflexmatige reacties op nare gevoelens zijn:

  • Het gevecht aangaan, bestrijden, ontploffen
  • Er vandaan gaan, wegvluchten
  • Ontkennen, niet willen voelen

De allereerste stap naar toelaten ( de richting naar acceptatie) is  Niets doen, dit klinkt misschien vreemd maar toch is niets doen de eerste oefening. Je hoeft er zelfs geen vriendelijke aandacht aan te schenken, datgene wat wel heel vaak gezegd wordt in de Mindfulness. Dat zou namelijk al weer een opdracht zijn. Nee, gewoon niets doen en alleen maar gadeslaan, al is het maar één ademhaling!

Gevoelens

Laten we gevoelens eens iets nader bekijken.

Over welke gevoelens hebben we het eigenlijk?

  • We hebben het bij gevoelens over wat je ervaart bij angst, verdriet, boosheid, jaloezie, walging, blijdschap, vreugde ect.

Wat gebeurt er dan ?

  • Een gebeurtenis heeft een vervolg. Dat vervolg is een cyclus van een aantal stappen. Eerst dus de gebeurtenis zelf, daarna vaak onbewust een reflexmatige reactie ( gebaseerd op een eerdere ervaringen) hierop komt ons basis gevoel ( boos, bang, angstig of blij), daarop volgt een gedacht/emotie ( cognitieve emotie)…….en dit kan dan zo steeds doorgaan.

Voorbeeld:

Je loopt op de stoep en hoort achter je een geluid. Je eerste reactie is dat je een sprong opzij maakt ( je hebt dit eerder meegemaakt), vervolgens wordt je angstig ( dit ging nog maar net goed), je ziet iemand op de brommer haastig voorbij komen en dan komt de gedachte: wat een sukkel, hij rijdt veel te hard (cognitieve emotie) en vervolgens komt daar dan weer een nieuw basisgevoel: boosheid.

Onderzoek maar eens hoe dit voor jou werkt? Best leuk om dit proces eens gade te slaan.

Goed om te weten:

  • Gevoelens horen bij ons leven, ze vertellen hoe wij iets ervaren
  • Gevoelens zijn moeilijk controleerbaar
  • Onaangename gevoelens is doorgaans zinloos te vermijden. We maken het daardoor vaak erger.
  • Gevoelens komen en gaan
  • Soms geven gevoelens een ‘vals alarm’. Denk aan een rookmelder, deze gaat óók af als er geen brand is ( rook van b.v. een sigaret)

Hoe kunnen we omgaan met gevoelens en hoe ontwikkel je acceptatie

Aandacht.
 Schenk de ervaring aandacht.

Een anekdote over acceptatie  (uit Zen-verhalen).

Er vindt een gesprek plaats tussen een leerling en een meester.

Leerling: Hoe kan ik warmte en kou overstijgen?

Meester: Ga naar een plaats waar geen warmte en kou bestaat

Leerling: hoe vind ik deze plaats?

Meester: Als je het warm hebt, heb het dan volmaakt warm. Wanneer je het koud hebt, heb het dan volmaakt koud.

Fred: Tjonge, wat is het warm. Ik geloof dat het vandaag nog warmer is  dan gisteren. Ze zeggen dat het misschien de hele week zo warm blijft. Mijn God, ik hoop van niet. Ik hou er niet van als het zo warm is. Ik raak helemaal bezweet en plakkerig, en als ik in de auto stap lijkt het wel of ik in een oven stap. Ik moet op een of andere manier vandaag nog het gras maaien maar doe dat liever niet als het zo heet is. Ik zou wel willen zwemmen maar de zwembaden zijn overvol. Ik weet niet of ik het wel aankan. Een zomers buitje zou lekker zijn, maar dat zit er niet in. Geen wolkje aan de hemel.

Archie: Tjonge, wat is het warm. De warme lucht slaat tegen me aan als ik naar buiten ga. Ik voel de warmte van de zon op mijn hoofd, mijn schouders en in al mijn spieren. Ik voel het geloof ik zelfs in mijn organen. Ik voel het zweet langs de achterkant van mijn nek druppelen. Ik moet wat langzamer gaan bewegen, anders denk ik dat ik flauwval. Ik zal wat langzamer bewegen als ik het gras maai. Moet je die enorme blauwe hemel zien, ongelooflijk.

Wat is nu het grote verschil tussen Fred en Archie?

Ga  naar de plaats waar geen warmte of kou bestaat.

Fred heeft vastomlijnde ideeën over wat hij prettig vindt en wat niet. Als de wereld overeenstemt met zijn verlangens, verbindt hij daar zijn goedkeuring aan. Als de wereld dat niet doet, klaagt hij en wil hij dat het anders is.

Archie daarentegen legt de wereld niet zijn voorkeur op. Hij kiest er voor om geen waardeoordelen aan de warmte te verbinden, zo is de behoefte om te klagen er niet of te verlangen naar andere omstandigheden.

Conclusie:

Fred voelt zich niet op zijn gemak en is ongelukkig door de warmte. Hij kan er niets goeds aan ontdekken en zijn ontevredenheid groeit uit door de giftige stemming die overal in doordringt.

Archie heeft het warm maar dat hoeft niet te betekenen dat hij zich ongelukkig voelt. Hij schenkt Aandacht aan zijn gewaarwordingen, wat en hoe ze ook zijn.

In essentie zijn er drie manieren om om te gaan met een vervelend gevoel.

  1. Negatief – een harde tegen reactie : vechten of vluchten
  2. Neutraal – een zachte tegen reactie: niet reageren, aandacht afleiden
  3. Positief – de ervaring de ruimte geven, zo vaak als het nodig is

Als je wilt oefenen vanuit Positief ( nr 3)  kun je dit in enkele stappen doen.

Stap 1:

Sta stil bij de ervaring
Beschrijf de ervaring objectief: welk basis gevoel ervaar je, welke gedachten komen voorbij en wat bemerk je fysiek op

Stap 2:

Geef je gevoel een score tussen 0 ( geen of weinig gevoel) en 10 ( maximaal gevoel)

Spreek met jezelf af dat je het gevoel b.v. tot 3 toe kunt staan, is het een 4 of hoger stel je jezelf de volgende vraag: kan ik dit uithouden?

Bij ja: blijf er dan bij, erken het zo goed mogelijk. Het helpt om hierbij te denken of te zeggen: “het is oké, laat het mij maar voelen.

Bij nee stel je de vraag: kan ik me voor nu afleiden, iets doen wat zorgzaam is. Op een zachte manier reageren. Acceptatie  is geen berusting maar een noodzakelijke stap om je bewust te worden van je moeilijkheid en daarna, als het nodig is, er op een bewuste manier op reageren in plaats van in een reflex.

Terug naar het begin:

Mijn business

Jouw business

God’s business

Conflicten hebben een hoog gehalte aan ikken, mijnen, jijen, gelijk en ongelijk. Door je reacties een tijd lang zeer nauwkeurig gade te slaan geef je jezelf de mogelijkheid meer ruimte te creëren.

Oefening:

Sla je reacties gade in situaties die je ergeren, verdrietig, angstig of boos maken. Experimenteer met Aandacht. Beschouw aandacht als een pan waar je gevoelens in kunt stoppen en waar je bij kunt blijven; je laat ze langzaam gaar worden en herinner je eraan dat je er niet meteen iets mee hoeft te doen. Hoe gaarder, hoe beter verteerbaar!

Neem waar in welk opzicht je gevoelens creaties zijn van jouw visie op de dingen; mogelijk is die visie niet compleet. Ben je geduldig en moedig sterke emoties in de pan te doen en rustig te laten garen? Ze niet te projecteren op de buitenwereld en zo de wereld te dwingen te worden zoals jij haar op dit moment wilt hebben?

Deze oefening kan tot nieuwe zelfkennis leiden en kan je bevrijden van oude opvattingen.