Vermilder de wereld... begin bij jezelf

Compassietraining

Het valt niet altijd mee om mens te zijn in deze wereld. We  gaan gebukt onder zelfverwijt of schaamte. We kunnen somber, angstig, hunkerend, boos of wantrouwend in de wereld staan en moeite hebben om warme gevoelens voor onszelf en anderen te ervaren.

Een groeiend aantal onderzoeken geeft aan dat zelfcompassie veel voordelen heeft, waaronder het meer ervaren van geluk, veerkracht en creativiteit, terwijl het tegelijkertijd angstige en depressieve gevoelens verminderd.

Compassie kan beschreven worden als een sensitieve houding bij pijn, stress en lijden in onszelf en in anderen. Een bereidheid ons in te zetten om dit lijden, dit ongemak te verlichten en te voorkomen. Compassie vraagt om zachtheid, maar ze vraagt ook om moed om pijn en lijden onder ogen te zien en te verkennen hoe we hier zo goed mogelijk mee om kunnen gaan.

Zelfcompassie gaat samen met

Voor wie

De training is bedoeld voor hen die eerder een mindfulnesstraining hebben gevolgd en die zich verder willen bekwamen in aspecten van mindfulness en een milde, vriendelijke houding daarbij willen ontwikkelen.

Deze training leert je de principes en vaardigheden die je zullen steunen om met vriendelijkheid en moed te reageren op moeilijke momenten, uitdagende emoties en relaties. De training bevat theorie, oefeningen om zelfcompassie vaardigheden te leren in verschillende situaties, gelegenheid om ervaringen te delen en veel praktisch toepasbare oefeningen. 

Zelfcompassie zorgt voor een gezonde relatie met onszelf en een grotere openheid en mededogen naar anderen toe.

Mogelijk sluit dit gedicht hier goed bij aan.

Zorg

Op momenten dat je voor de hele wereld zorgen wilt
onthoud dat ook in jou een hele wereld is.
Je kunt alleen hier beginnen – zorgen voor deze huid,
deze botten, dit hart.
Delf diep in dit zorgen, en elke cel
wordt een tempel, aan de wereld gewijd.

(Care – Rachel Holstead)

Wanneer:

Start:  Maandag 2 oktober, 2023

Einde: Maandag 8 januari, 2024

Sessies zijn om de twee weken, behalve week 52 en week 1  vervalt i.v.m. Kerst. Laatste sessie is 8 januari

Tijd

19.30 – 22.00

Kosten:

€ 375,-

exclusief werkboek, inclusief stiltedag

 

Annuleringsafspraken: